In Flanders Fields Marathon

Over de marathon

IFF marathon 11 september 2016 - om 10:00

 

Deze zomer vinden de Olympische Zomerspelen plaats in Rio de Janeiro in Brazilië.  Honderd jaar geleden, in 1916,  zouden atleten uit vijf continenten,  in Berlijn  (Duitsland) tijdens de zesde Olympische Spelen, sportief tegen elkaar strijden.

Door de oorlog werden de Spelen in Berlijn evenwel geannuleerd.  De atleten streden niet op het sportterrein, maar in de loopgraven. Meerdere Olympiërs die deelnamen aan de Spelen in London (1908) en Stockholm (1912) stonden nu gewapend tegenover elkaar.  Enkelen haalden zelfs het Olympische jaar 1916 niet, zoals de 25-jarige Canadees James Duffy , vijfde op de Olympische marathon in 1912 en winnaar van de Bostonmarathon in april 1914. Bijna dag op dag, het jaar na zijn zege in Boston, sneuvelde Duffy vlakbij Ieper.

In het boek Olympiërs in Flanders Fields belichten auteurs Herwig Reynaert en Bart Vangrysperre,  en fotograaf Francis Vanhee Olympische atleten die sneuvelden en/of begraven liggen in Flanders Fields. Deze Olympiërs staan symbool voor een hele generatie jongemannen,  geslachtofferd tijdens de Eerste Wereldoorlog, die – zo dacht men toen -  alle oorlogen zou beëindigen én maar enkele maanden zou duren. Over de grenzen heen van tijd en ruimte staan de Olympiërs voor elk slachtoffer van elke oorlog.

Op “nine eleven” kunnen deze  gesneuvelde Olympiërs even opnieuw tot leven komen.  Voor het eerst zullen ook estafetteteams kunnen deelnemen aan de In Flanders Fields marathon. Elke ploeg zal de naam van een gesneuvelde Olympiër op zijn borstnummer dragen, langsheen de frontlijn, doorheen wat ooit de Verwoeste Gewesten werd genoemd maar nu een uniek natuurgebied is, langsheen de plaatsen waar ze werden gedood, werden begraven, worden herdacht.

Sport VlaanderenSport Vlaanderen